Zagrożenia dla ozimin [KOMUNIKAT] 06 grudnia 2019 Zboża ozimePomimo zbliżających się zimowych dni – dużo się dzieje. Zwracamy uwagę, że oziminy wchodzą w stan anabiozy z dość dużym obłożeniem, rezerwuarem patogenów. Tradycyjnie już po przedłużonej jesiennej wegetacji mamy lokalnie duże infekcje mączniaka prawdziwego zbóż i traw, a do tego rdzy brunatnej oraz rdzy żółtej. Liście stykające się bezpośrednio z uwilgotnioną glebą bardzo szybko infekują się grzybnią i piknidami septoriozy paskowanej liści pszenicy. Ponadto, na jęczmieniu mamy bardzo duże porażenie przez plamistość siatkową jęczmienia.RzepakW uprawie rzepaku, lokalnie mamy duże infekcje typowymi nekrozami suchej zgnilizny kapustnych. Istnieje także ryzyko, że przy tak wybujałych roślinach rzepaku będziemy mieli duże infekcje pędów (wewnątrz) przez szarą pleśń co może być powtórką z roku 2012.Szkodniki pod lupąNa koniec wegetacji dość dużo szkód identyfikowaliśmy na polach wyrządzanych przez łokasia garbatka oraz rolnice. Część plantacji zbóż mieliśmy zasiedlonych przez szkodliwe pluskwiaki skoczki, a o co gorsze także przez mszyce zbożowe jak i mszycę czeremchowo zbożową.Kukurydza i groźna omacnica prosowiankaProwadząc na przełomie listopada i grudnia intensywne obserwacje na plantacjach kukurydzy, Doradcy z PROCAM zwracają uwagę na bardzo duże obłożenie pól żerem omacnicy prosowianki. W regionach gdzie mamy bardzo duże nasilenie kukurydzy w monokulturze, ilość znajdowanych zimujących gąsienic przekracza zasiedlenie pędów na poziomie 50 %. Bardzo dobrze odżywione i zdrowe gąsienice (czyli bez grzybów patogenicznych np. czarna muskardyna) dają dobre zadatki na to, iż będziemy w przyszłym roku mieć jeszcze większy problem ze zwalczaniem tego szkodnika – motyla w kukurydzy. Dlatego, warto się zastanowić nad zastosowaniem preparatu bakteryjnego OstriniaSTOP w sezonie 2020.Chwasty jednoliścienneWarto pamiętać o identyfikacji chwastów jednoliściennych z ozimin takich jak stokłosy i życice.Należy pamiętać o działaniach na rzecz walki z odpornościami chwastów.Rdza brunatnaŻerowanie łokasiaSucha zgnilizna kapustnychStokłosa i życicaPoczwarki i gąsienice rolnicy zbożowkiSzara pleśń na rzepaku Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą